Świetlicowe warsztaty zdrowego żywienia
W dniu 17 października 2018 w świetlicy środowiskowej " U Józefa" mieszczącej się przy ulicy Turystycznej 3 w Kielcach odbyły się warsztaty promujące zdrowe odżywianie w rodzinie w ramach programu Żółty Talerz. Tego dnia również świętowaliśmy z Bankiem Żywności "Światowe Dni Żywności". Naszą placówkę odwiedził pracownik Kieleckiego Banku Żywności, pan Paweł Ćwik. W trakcie pogadanki dowiedzieliśmy się, ile jedzenia marnuje się rocznie w naszym kraju, jak robić zakupy by zapobiegać bezmyślnemu wyrzucaniu produktów. Jakie warzywa i owoce wybierać by mieć pewność, że szybko nam się nie zepsują, które z nich są najbliższe naturalnej uprawy, oraz które są w pełni dojrzale i po czym można to poznać.
Po zakończonym wykładzie pan Paweł razem z dziećmi przygotował naturalnie gęsty sok ze świeżych owoców, a słodzikiem była gotowana marchewka. Taki domowy Kubuś bardzo smakował świetlicowym dzieciom. Było tez dużo interesujących informacji o planowaniu jadłospisu, by jak najlepiej spożytkować i wykorzystać zakupione owoce i warzywa, a także o tym jak je przechowywać, aby jak najdłużej pozostawały świeże. Pan Paweł wspomniał także, jak działa Bank Żywności i w jaki sposób pomaga potrzebującym. Wyjaśniło to dzieciom sprawę zbiorek żywności, w których corocznie jako wolontariusze uczestniczą.