Dziś: 19 Maj 2024    |    Imieniny: Mikołaj, Piotr, Urban

Podsumowanie Programu Pomocy Żywnościowej - Podprogram 2017

Caritas Diecezji Kieleckiej od sierpnia 2017 do czerwca 2018 r. realizowała kolejną edycję Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. W ramach Podprogramu 2017do 10 000 osób potrzebujących trafiło 509 256 kg produktów. O kwalifikowalności do programu decydowało kryterium dochodowe. Beneficjenci otrzymali między innymi cukier, mleko, miód, ser, ryż, makaron, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynkę konserwową, fasolę, kabanosy, marchewkę z groszkiem oraz herbatniki. Pomoc można było uzyskać w 20 punktach wydawania żywności prowadzonych przez  organizacje  partnerskie lokalne na terenie diecezji kieleckiej. Były to parafie, placówki terenowe Caritas oraz ośrodki pomocy społecznej.

Caritas wspiera w ten sposób osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, która polega na braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Dlatego szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2017 objęte były rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych. Dostęp do programu  zapewniony był bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych do otrzymania tej pomocy.

W ramach środków na działania towarzyszące Caritas Diecezji Kieleckiej przeprowadziła 90 warsztatów dla 2085 uczestników. Zajęcia miały na celu nabycie przez uczestników samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki, zdrowego odżywiania się oraz sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Uczestnicy warsztatów otrzymywali materiały szkoleniowe oraz drobne gadżety.

W okresie realizacji Podprogramu 2017 odbiorcy pomocy żywnościowej mieli możliwość uczestniczenia w działaniach towarzyszących nie finansowanych w ramach programu, realizowanych  przez placówki terenowe Caritas lub parafie. Przeprowadzono szereg działań na rzecz włączenia społecznego, w tym między innymi spotkania integracyjne, świąteczne, różnego typu warsztaty i zajęcia dla dzieci, dorosłych i seniorów oraz festyny rodzinne.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany jest Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.