Warsztaty zdrowego żywienia w Proszowicach
Hamburger, frytki, cola, to ulubiony zestaw mniejszych i większych dzieci, a także niejednej dorosłej osoby. O tym, czy takie jedzenie jest zdrowe i czy można je zastąpić innymi produktami można było dowiedzieć się w trakcie warsztatów zdrowego żywienia - "Odważ się i żyj zdrowo, jedz smacznie i kolorowo”, które odbyły się w Świetlicy Środowiskowej Caritas w Proszowicach.
Zajęcia teoretyczne i praktyczne z dziećmi dwukrotnie poprowadziła pani Klaudia Bartkowska, dietetyk żywienia. Dzieci miały możliwość bezpośredniego sprawdzenia i wykorzystania nowej wiedzy. Zmierzyły się z zadaniami sprawdzającymi ich wiadomości, a ponadto każdy sam wcielił się w rolę kucharza, przygotowując własną wegetariańską tortillę. Podczas warsztatów dzieci poznały kilka istotnych zasad zdrowego żywienia, mówiących o regularnym spożywaniu posiłków i ich różnorodności, konieczności unikania nadmiernej ilości tłuszczu, cukru i soli, potrzebie spożywania znacznej ilości warzyw i owoców oraz dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości wody. Pozostaje nam mieć nadzieję, że każde dziecko będzie teraz wiedziało, których produktów należy unikać, bo są bardzo niezdrowe, które należy ograniczyć, a najlepiej zastąpić innymi, ważnymi dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia.
Warsztaty zrealizowane zostały w ramach programu "Żółty talerz".