Dziś: 19 Maj 2024    |    Imieniny: Mikołaj, Piotr, Urban

VI Ogólnopolska zbiórka żywności Caritas

Caritas Diecezji Kieleckiej organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności w ramach ogólnopolskiej akcji Caritas pod hasłem „Tak, pomagam”.  Zbiórka odbędzie się w dniach 28-29 marca 2014 roku (w piątek w godz. 14-20, w sobotę w godz. 9-19) w ponad 50-ciu sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum,  Carrefour, Wafelek, Paleo.

Akcja przeprowadzona zostanie w następujących miejscowościach naszego regionu: Kielce, Jędrzejów, Busko-Zdrój, Chęciny, Chmielnik, Kazimierza Wielka, Koniecpol, Małogoszcz, Nowiny, Bieliny, Pińczów, Miechów, Proszowice.

Aby wziąć udział w zbiórce wystarczy podczas zakupów w najbliższy piątek lub sobotę nabyć dodatkowy produkt i przekazać wolontariuszom Caritas dyżurującym w sklepach.

Podczas akcji będziemy zbierać żywność z długim terminem ważności: cukier, mąkę, ryż, makaron, olej, konserwy, herbatę, dżemy i słodycze.

Wolontariuszami będą uczniowie szkół rozpoznawani po specjalnych identyfikatorach. Nadzorować zbiórkę będą wychowawcy szkół, pracownicy Caritas, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas oraz pracownicy i wolontariusze innych organizacji i stowarzyszeń. W akcję włączy się prawie 900 osób.

Zebrana żywność trafi na świąteczne stoły osób ubogich, rodzin wielodzietnych, jak również do osób samotnych, chorych czy bezdomnych.

Zbiórka zostanie przeprowadzona na podstawie decyzji Marszałka Województwa Świętokrzyskiego nr 11/2013 z dnia 5 listopada 2013 roku.