Dziś: 19 Maj 2024    |    Imieniny: Mikołaj, Piotr, Urban

Pomoc ofiarom tajfunu na Filipinach

W odpowiedzi na apel Ojca Świętego Franciszka o modlitwę i pomoc dla ofiar tajfunu Haiynan, Biskup Kielecki Kazimierz Ryczan zachęca do wyrażenia solidarności z poszkodowanymi na Filipinach. Skutki tragedii są ogromne, prawie 10 milionów mieszkańców wymaga natychmiastowej pomocy, a wielu z nich elementarnych środków, niezbędnych do przeżycia.

Caritas Polska, dzięki ofiarności wiernych pragnie wesprzeć Filipińczyków, już 11 listopada br. została przekazana kwota 50 tysięcy EURO na wodę pitną i doraźną pomoc żywnościową.

W całej Polsce niedziela 17 listopada 2013 r. będzie dniem ogólnopolskiej modlitwy i duchowej jedności z cierpiącymi mieszkańcami Filipin. Konkretne wsparcie będziemy mogli wyrazić poprzez zbiórkę do puszek w naszych świątyniach.

Dobrowolne ofiary można tęż wpłacać na konto Caritas Diecezji Kieleckiej 21 1050 1416 1000 0005 0011 5811 z dopiskiem „Filipiny”.

Działania Caritas można także wesprzeć, wysyłając SMS charytatywny na numer 72052 z hasłem: POMAGAM.

Wyrażamy wdzięczność za każdy gest miłosierdzia wobec cierpiących i wsparcie w duchu chrześcijańskiej solidarności.

ks. Krzysztof Banasik - zastępca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej