Dziś: 19 Maj 2024    |    Imieniny: Mikołaj, Piotr, Urban

Pod "Skrzydłami" Caritas

Nowy rok szkolny to czas powrotu do szkół tysięcy dzieci. Nie dla wszystkich jest czas radosny. Wiele rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej staje wobec problemu zakupu  kompletu podręczników, pomocy szkolnych czy potrzebnej odzieży. Do tego dochodzą koszty generowane przez dojazdy  do szkoły, wycieczki klasowe, czy korepetycje. Aby wyjść naprzeciw rodzicom borykającym się z tego rodzaju problemami Caritas Diecezji Kieleckiej rozpoczyna kolejną edycję programu „Skrzydła”. Jest to forma długoterminowej opieki skierowanej do uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych, którzy z powodu trudnej sytuacji materialnej  wymagają pomocy. Program polega na comiesięcznych wpłatach przez osoby prywatne lub firmy sugerowanej kwoty 150 zł miesięcznie, która stanowi swego rodzaju stypendium. Kwota może być inna w zależności od zamożności darczyńcy. Minimalny czas deklarowanej opieki to przynajmniej jeden semestr szkolny.

W ubiegłym roku szkolnym programem „Skrzydła” w diecezji kieleckiej objętych było 60 dzieci. Darczyńcami były osoby indywidualne, a także firmy, m.in. Perfopol ze Starachowic, Zeto Kielce i WSP Społem. Dwoje dzieci objęte było wsparciem przez koła różańcowe z parafii św. Józefa w Kielcach.

W roku szkolnym 2012/13 już 62 dzieci objętych zostało wsparciem darczyńców,  kolejne 15 dzieci skorzysta z programu „Skarbonka Skrzydeł” realizowanego we współpracy z Caritas Polska. Lista dzieci oczekujących na pomoc jest jednak znacznie dłuższa, dlatego zwracamy się z serdeczną prośbą  o włączenie się w nasz program i podarowanie dzieciom „Skrzydeł”.

S. Katarzyna Maruszak