Dziś: 1 Maj 2024    |    Imieniny: Józef, Jeremiasz, Filip - ¦więto Pracy

Niezapomniane spotkanie z s. Małgorzatą Chmielewską

W dniu 15 listopada 2019 roku podopieczni Caritas wraz z wolontariuszami  PZC wybrali się do Domu dla Bezdomnych w Jankowicach na spotkanie z s. Małgorzatą Chmielewską - przełożoną Wspólnoty „Chleb Życia”. Podczas spotkania s. Małgorzata opowiadała o studiach z zakresu biologii, o swojej późniejszej drodze odkrywania prawdy w Chrystusie, poszukiwaniu wspólnoty, która pozwoliłaby jej realizować chrześcijaństwo w praktyce, początkach francuskiej Wspólnoty „Chleb Życia” w Polsce oraz o swoich przysposobionych dzieciach Dorocie i Arturze. Seniorzy zostali oprowadzeni po domu, zobaczyli pokoje mieszkańców , salę rehabilitacyjną oraz kaplicę. Wszyscy byli pod ogromnym wrażeniem nowoczesności domu. Jak podkreślała s. Małgorzata – „stworzyliśmy im takie warunki w jakich sami chcielibyśmy mieszkać, ponieważ te osoby zasługują na wszystko co najlepsze, na godziwie życie”. Wolontariusze odkrywali jak szerokie może być miłosierdzie. Mieli możliwość poznania mieszkańców domu oraz krótkiej rozmowy z nimi. Przywieźli upieczone przez siebie ciasta, chociaż aby w taki sposób podzielić się dobrocią.

Spotkanie zainspirowało wszystkich i pokazało, że pomoc słabszym jest ogromnie ważna, choć trudna i wymagająca. Aby skutecznie pomóc tym osobom, trzeba mieć pewne cechy takie jak odwaga, determinacja, poczucie misji i sensu tego, co się robi. Śmiało można stwierdzić, iż taka jest właśnie siostra Małgorzata Chmielewska. Swoją codzienną postawą daje nadzieję i namiastkę lepszego świata.

Wyjazd odbył się w ramach projektu „Zdrowy i aktywy senior” współfinansowanego przez Caritas Polska.