Dziś: 2 Maj 2024    |    Imieniny: Anatol, Zygmunt, Anastazy

Aktywna młodzież w trasie

W czwartek 10 października 2019 roku Diecezjalne Centrum Wolontariatu w Kielcach zorganizowało rajd rowerowy dla wolontariuszy. Wydarzenie odbyło się w ramach projektu „Aktywna Młodzież”. Ponad 20-osobowa grupa osób przemierzała urokliwe okolice Pasma Chęcińskiego Gór Świętokrzyskich. Trasa rajdu doprowadziła wolontariuszy do Parku Etnograficznego w Tokarni. Młodzi razem z przewodnikiem zwiedzili Muzeum Wsi Kieleckiej. Oprócz odkrycia dawnych zwyczajów, tradycji regionalnych i ciekawostek historycznych poznali też ciekawostki związane z  funkcjonowaniem skansenu. Dowiedzieli się także o możliwości zaangażowania w wolontariat w tej instytucji kultury. Dużą radość wszystkim sprawiło wspólne ognisko z pieczeniem kiełbasek i poczęstunkiem. Wyjazd łączył wiele aspektów m.in. integracyjny, krajoznawczy, kulturalny oraz promocję zdrowego trybu życia i wolontariatu. Składamy serdeczne podziękowania za pomoc w organizacji rajdu p. Dorocie Bednarz.

Projekt „Aktywna Młodzież” realizowany przez Caritas Diecezji Kieleckiej jest współfinansowany ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.