Dziś: 28 Kwiecień 2024    |    Imieniny: Waleria, Ludwik, Paweł

Seniorzy na świętokrzyskim szlaku

W dniu 7 października 2019 r. podopieczni Caritas wzięli udział w autokarowej wycieczce po ziemi świętokrzyskiej. Wycieczka miała charakter pielgrzymkowy, gdyż na jej trasie znalazły się znane miejsca kultu religijnego. Grupa najpierw udała się do Sanktuarium Matki Bożej Ostrobramskiej w Skarżysku - Kamiennej. Znajduje się tam kopia cudownego obrazu z Ostrej Bramy w Wilnie. Pani Przewodnik w ciekawy sposób przybliżyła historię i znaczenie tego miejsca. Opowiedziała o Kaplicy Cudownego Obrazu, Bazylice i o dziełach charytatywnych, które prowadzone są przy Sanktuarium. Następnym punktem zwiedzania był Wąchock. Po średniowiecznym opactwie oprowadzał brat Filip. Opowiedział historię Opactwa Cystersów w Wąchocku i odsłonił wiele ciekawostek z codziennego życia mnichów. Pielgrzymi z podziwem oglądali kościół oraz klasztorne pomieszczenia takie jak refektarz, krużganki, karcer oraz kryptę z prochami Jana Piwnika "Ponurego" - bohaterskiego partyzanta z czasów II wojny św. Największym zainteresowaniem cieszył się jednak kapitularz, który zachował się w oryginalnym kształcie od XIII w. To tam są kręcone niektóre sceny popularnego serialu historycznego "Korona królów". Po wizycie w klasztorze seniorzy spacerowali po Wąchocku, który słynie też z dowcipów. Są one wypisane na tablicach wzdłuż alejki prowadzącej do pomnika sołtysa. Ostatnim punktem wycieczki było, położone u stóp Świętego Krzyża, Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Kałkowie - Godowie. Ks. Krzysztof Banasik, zastępca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej, przewodniczył Eucharystii w miejscowej świątyni. W homilii nawiązał do wymowy liturgicznego wspomnienia Matki Bożej Różańcowej i wskazał na piękno różańca. Po duchowej strawie grupa udała się na obiad w domu pielgrzyma. Potem zwiedzano jeszcze różne atrakcje sanktuarium, m.in. Golgotę, która ukazuje różne odsłony męczeństwa narodu polskiego, w tym wielu duchownych.  Pielgrzymi ubogaceni duchowo powrócili do Kielc dzieląc się refleksją, że historia ziemi świętokrzyskiej i Polski jest nierozerwalnie związana z chrześcijaństwem. W wycieczce uczestniczyli podopieczni programu "Na codzienne zakupy" oraz wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas w ramach projektu "Zdrowy i aktywny senior"realizowanego ze środków Caritas Polska. Było też kilku osób z projektu "Radosna strona życia seniora", współfinansowanego przez Samorząd Województwa Świętokrzyskiego w 2019 r.