Dziś: 17 Maj 2024    |    Imieniny: Weronika, Sławomir, Brunon

Działania wspierające dziecko i rodzinę w placówkach wsparcia dziennego

Caritas Diecezji Kieleckiej realizuje projekt "MŁODZI PASJONACI - działania wspierające i integrujące dziecko i rodzinę" na podstawie umowy z Wojewodą Świętokrzyskim. Celem głównym  zadania jest  wsparcie podopiecznych  świetlic środowiskowych i ogniska wychowawczego oraz ich rodziców poprzez warsztaty psychologiczno-pedagogiczne, rozwijanie pasji i zainteresowań, zajęcia ruchowe i wspólne wyjścia i wycieczki. Projekt łączy elementy wychowawcze, edukacyjne, integracyjne, profilaktyczne oraz wspiera rozwój zainteresowań i pasji młodego człowieka. Wychowankowie świetlic w ramach realizacji zadania biorą udział w indywidualnych i grupowych warsztatach pedagogiczno-psychologicznych, zajęciach hobbystycznych, ruchowych i wycieczkach edukacyjno-krajoznawczych. Rodzice (opiekunowie) skorzystają z indywidualnych konsultacji pedagogicznych i psychologicznych.

Wszystkie działania będą prowadzone dla grupy 105 dzieci i młodzieży w 5 placówkach wsparcia dziennego Caritas otwartych od poniedziałku do piątku. Zadanie realizowane jest na terenie 3 powiatów woj. świętokrzyskiego (jędrzejowski, kielecki ziemski i miasto Kielce) w Kielcach, Chmielniku, Ślęcinie, Desznie i Jędrzejowie.

Udział w projekcie jest bezpłatny. Zadanie współfinansowane jest ze środków Wojewody Świętokrzyskiego w 2019 r.