Dziś: 25 Kwiecień 2024    |    Imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl

   

Spotkania z dietetykiem w Świetlicy "U Józefa"

W Świetlicy Środowiskowej Caritas „U Józefa” w Kielcach od września ponownie ruszył projekt „Żółty talerz”. To dzięki niemu nasi podopieczni mogą codzienne zjeść smaczny, zdrowy i ciepły posiłek. Ponadto organizujemy różne inicjatywy promujące pozytywne nawyki żywieniowe. Jedną z nich są spotkania z dietetykiem, panią Moniką Więckowską, która jako wolontariusz przychodzi do naszej świetlicy.
 
16 października ruszyliśmy z warsztatami o nazwie „Nieznane nie znaczy gorsze – próbujemy nowych smaków”. Na początku pani Monika powiedziała kilka słów o sobie, w końcu to było jej pierwsze spotkanie z nami. Nas również zapytała o imię, wiek, a także to, czy lubimy poznawać nowe smaki i co ostatnio próbowaliśmy. Okazało się, że niektórzy mieli okazję poznać smak serka wiejskiego, inni wątróbki, a niektórzy sushi.  Larysa zdradziła nam, że zawsze chciała spróbować kokosa, ale nigdy nie miała okazji, więc postaramy się to na naszej świetlicy nadrobić. Pani dietetyk przedstawiła nam temat spotkania „Nieznane nie znaczy gorsze – próbujemy nowych smaków”.
 
Dowiedzieliśmy się, że oprócz znanych nam smaków (słodki, gorzki, kwaśny, słony), jest jeszcze smak „umami”. Do każdego z nich wskazaliśmy produkty, które mają taki posmak. Wyjaśniło się też kilka „mitów” dotyczących jedzenia.
 
Po warsztatowym wprowadzeniu do tematyki, przyszedł czas na konsumpcję! Ale nie było to takie proste, gdyż uczestnicy mieli zawiązane oczy i potrawę musieli poznawać różnymi zmysłami. Na początek intensywnie pachnące ziołami kulki, które w smaku przypominały kurczaka, okazały się ciecierzycą – zgadliśmy to z małą podpowiedzią gry w prozdrowotnego „wisielca” (na sznurze wisiało jabłko). Niektórzy po raz pierwszy słyszeli to słowo, więc pani dietetyk opowiedziała, skąd ją bierzemy, jak przygotowujemy i co daje nam pożytecznego. Druga potrawa dała więcej bodźców zmysłowi dotyku, ponieważ była większa, okrągła i kłująca, jednak po, niezbyt pewnym, spróbowaniu, okazała się pyszna. To kulki „a la rafaello” z kaszy jaglanej i wiórek kokosowych. Dla większości to również było coś nowego:
- Kasza jaglana śmiało może być nazwana królową wśród kasz, a przez swoje różnorodne zastosowanie oraz właściwości prozdrowotne powinna zagościć na naszych stołach na stałe. Eksperymenty w kuchni z jagłą zawsze są udane i smaczne – czy na deser, śniadanie, obiad – ta kasza jest niezastąpiona! Próbowanie nowych smaków, odkrywanie nowych połączeń kulinarnych dostarcza nam wiele pozytywnych wrażeń i pozwala na poznanie własnych preferencji żywieniowych i poszerza nasze spojrzenie na jedzenie. – dowiedzieliśmy się od pani dietetyk.
 
Po próbowaniu nowych smaków, nadszedł czas na nasze pytania do dietetyka, które składaliśmy do specjalnej koperty przez całe dwa tygodnie. Dowiedzieliśmy się, że lepiej jeść często, a mniejsze ilości, że „głodówka” jest bardzo zła dla organizmu, ile kalorii ma gotowana marchewka itd. Wciąż chcieliśmy wiedzieć więcej i więcej, więc pani dietetyk nie mogła odpędzić się od pytań.
 
Na kolejne spotkanie z panią dietetyk czekaliśmy z niecierpliwością, dlatego też pojawiła się już na początku listopada. Na wstępie – trochę teorii. Rozmawialiśmy o mitach utworzonych wokół tematu jedzenia: że na przeziębienie pomaga herbata z cytryną, że produkty light są zdrowsze, że ziemniaki tuczą, a gluten jest niezdrowy. Dowiedzieliśmy się też, że więcej witaminy C niż cytryna ma garść czarnej porzeczki, truskawki, pomidor, a nawet papryka. Nie wiadomo kiedy doszliśmy do naszego ulubionego slajdu: „Czas coś przekąsić”.
 
Podczas tego spotkania nauczyliśmy się przyrządzać zdrowy krem orzechowy. Potrzebowaliśmy jedynie bananów/awokado, orzechów, kakao i miodu do smaku. „A co to jest to zielone?” – zapytała Julka. Okazało się, że większość z nas po raz pierwszy miała okazję spróbować awokado czy używać blendera, mimo to wszystko wyszło rewelacyjnie! Słodki smak przełamaliśmy słonymi krakersami, na które położyliśmy stworzony przez nas krem. Znikł błyskawicznie! Już się zastanawiamy, co nasza pani dietetyk wymyśli ciekawego podczas kolejnego spotkania, które już w połowie grudnia!
 
Uczestnicy warsztatów Świetlicy Środowiskowej Caritas „U Józefa” w Kielcach:

 
 

PLACÓWKI MEDYCZNE

Usługi medyczne Caritas Diecezji Kieleckiej.

Przejdź dalej ...

ŻŁOBEK "MAŁE ANIOŁKI"

Zapraszamy do naszego żłobka.

Przejdź dalej ...

PODZIĘKOWANIE

Dziękujemy Darczyńcom, którzy przekazali 1% podatku na działalność Caritas.

Przejdź dalej ...

LICZNIK ODWIEDZIN

© 2009-2024 by GPIUTMD

WSPIERAJĄ NAS:

  • furmanek.jpg
  • paradyz.jpg
  • zeto.jpg
  • agropole.gif
  • nsk.jpg
  • gardenco.jpg
  • bank.jpg
  • piekarnia-pod-telegrafem.png
  • perfopol.jpg
  • spolem.jpg
  • cebule.jpg
Free business joomla templates