„Żółty talerz” w Proszowicach
Od września br. w Świetlicy Środowiskowej Caritas w Proszowicach realizowany jest program "Żółty talerz", którym objętych zostało 15 dzieci. Smaczne i zdrowe posiłki przygotowywane są przez kuchnię funkcjonującą w ramach Zespołu Placówek Caritas w Proszowicach. Program trafia w potrzeby dzieci, które dodatkowo w czasie jego realizacji uczestniczą w zajęciach warsztatowych. "ABC dobrego zachowania się przy stole" to temat pierwszych z nich. Dzieci uczyły się kulturalnego spożywania posiłków, a naukę ułatwiały im wiersze z książki "Dobre wychowanie wierszem" oraz ćwiczenia praktyczne. Drugie zajęcia, "Dary jesieni", w pełni związane były z aktualną porą roku i tym, jakie owoce i warzywa zbierane z pól i sadów powinny trafiać na nasze stoły, by urozmaicić codzienne posiłki. Dzieci rozmawiały o tym, dlaczego należy codziennie jeść owoce i warzywa oraz o zawartych w nich witaminach. Oprócz popularnych śliwek, jabłek i gruszek na naszym stole zawitała też dynia, a dzieci otrzymały przepis na zupę dyniową. Świetnym uzupełnieniem warsztatów były zajęcia plastyczne, na których wychowankowie metodą pieczątkowania tworzyli prace "Jesień zamknięta w słoikach".