Dziś: 25 Kwiecień 2024    |    Imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl

Przedświąteczna pomoc potrzebującym

W okresie przedświątecznym Caritas zorganizowała szeroką pomoc dla osób potrzebujących w diecezji kieleckiej. Ponad 2500 paczek z żywnością przekazano rodzinom ubogim, osobom samotnym i starszym. Większość rozprowadziły Parafialne Zespoły Caritas, część wydano przez placówki Caritas Kieleckiej, w tym ponad 500 paczek przez Punkt Pomocy Doraźnej Caritas w Kielcach. Produkty pochodziły ze zbiórki „Tak, Pomagam”, która została przeprowadzona 6-7 grudnia w ponad 70 sklepach samoobsługowych naszego regionu. Dzięki zaangażowaniu ok. 1400 wolontariuszy z Parafialnych i Szkolnych Kół Caritas zebrano ponad 20 ton żywności. Dodatkowo ze środków własnych Caritas zakupiła wędlinę do paczek.

Szczególną troską w tym okresie zostały otoczone osoby bezdomne i samotne.  Tradycyjnie, 24 grudnia w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach zorganizowana została Wigilia Caritas we współpracy z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie i WDK dla ok. 500 osób.  W polskiej tradycji wigilia ma szczególny charakter, poprzedza ważne święto, Boże Narodzenie. To czas, który wiąże się z wyjątkową atmosferą, łamaniem się opłatkiem i składaniem sobie życzeń. Obecni na spotkaniu biskupi kieleccy poprowadzili modlitwę i złożyli zebranym życzenia świąteczne. Na wigilijnym stole podano tradycyjne potrawy: karp, barszcz czerwony, pierogi z kapustą, ciasta i inne. Akcję wsparła sieć hurtowni spożywczych Selgros Cash & Carry, która przekazała produkty na wigilijny stół. Dla uczestników wigilijnego spotkania przygotowano też paczki żywnościowe z produktów zorganizowanych przez Caritas oraz ofiarowanych przez Kielecki Bank Żywności. Kolejny raz pomoc okazała również Piekarnia "Pod Telegrafem", przekazując nieodpłatnie pieczywo do paczek. Wigilia Caritas w Kielcach to największe tego typu wydarzenie w regionie świętokrzyskim i jedno z największych w Polsce. Wiele spotkań wigilijnych dla ubogich i samotnych zorganizowanych zostało także w placówkach Caritas m.in. w Miechowie, Proszowicach, Sędziszowie oraz w wielu parafiach.

Szeroki zakres pomocy organizowanej przez Caritas jest możliwy dzięki wsparciu ludzi dobrej woli. Wszystkim darczyńcom i wolontariuszom składamy podziękowanie za okazaną życzliwość i dobroć. Życzymy radosnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo pokoju, radości
i wszelkich łask Bożych.