Dziś: 26 Kwiecień 2024    |    Imieniny: Maria, Marcelina, Marzena

Ponad 20 ton żywności dla potrzebujących

Caritas Diecezji Kieleckiej w dniach 6 – 7 grudnia 2019 r. przeprowadziła zbiórkę żywności w ramach ogólnopolskiej akcji  „Tak. Pomagam”.  Wolontariusze z Parafialnych i Szkolnych i Kół Caritas, wychowawcy szkół i pracownicy Caritas zebrali 20 350,38 kg żywności, z których zostanie przygotowanych ponad 2 500 paczek. Zbiórka przeprowadzona została na terenie diecezji kieleckiej  w 80 sklepach. Żywność zbierana była w placówkach handlowych sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Wafelek, Paleo, Euro Market, Dino, Top Market, Sklepy Euro, Top Market, Tesco, Lidl, Intermarche. Działanie miało miejsce w Kielcach, Kazimierzy Wielkiej, Koniecpolu, Busku - Zdroju, Sędziszowie, Miechowie, Słomnikach, Jędrzejowie, Koszycach, Gnojnie, Proszowicach. Do oznakowanych koszy sklepowych trafiały produkty z przedłużonym terminem ważności, najczęściej  mąka, makarony, kasze, oleje, konserwy, dżemy, słodycze. Zebrane produkty  przekazane zostaną do osób samotnych, bezdomnych, chorych oraz rodzin wielodzietnych.

Serdecznie dziękujemy darczyńcom, wolontariuszom i pracownikom sklepów za zaangażowanie i włączenie się w akcję Zbiórki Żywności.